Hyppää sisältöön

Urheilujärjestöjen johto sitoutui tasa-arvotekoihin Tehdään enemmän, tehdään paremmin -webinaarissa

Tehdään enemmän, tehdään paremmin -webinaarissa keskusteltiin urheilun ja liikunnan tasa-arvokysymyksistä ja naisten johtajuudesta urheilussa ja liikunnassa. Naisjärjestöjen Keskusliiton, Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen, Helsingin kaupungin ja Yle Urheilun järjestämä webinaari järjestettiin Helsingin kaupungintalolla tiistaina 16. helmikuuta. Vilkasta keskustelua ajankohtaisista tasa-arvokysymyksistä moderoi Yle Urheilun toimittaja Riikka Smolander-Slotte.

Tilaisuus alkoi Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilän haastattelulla. Heinilä korosti erityisesti urheilun ja liikunnan johdon sitoutumisen tärkeyttä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Tilaisuuden taustalla oli Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilälle myönnetty urheilun tasa-arvon Piikkarit-palkinto. Heinilä nimitettiin joulukuussa ainoana suomalaisena EU:n korkean tason urheilun tasa-arvoasiantuntijatyöryhmään.

Presidentti Tarja Halonen haastoi videotervehdyksessä urheilujohdon sitoutumaan tasa-arvopolitiikkaan sekä tekemään tasa-arvotekoja. ”Pidän tärkeänä, että urheilun johto ottaa näkyvän roolin urheilun ja liikunnan tasa-arvotyössä”, presidentti painotti.

Presidentti Halonen osallistui webinaariin videotervehdyksellä.

Tilaisuudessa puhuneet tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolta sekä tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist sitoutuivat niin ikään tasa-arvotekoihin. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sitoutui tasa-arvon entistä parempaan huomiointiin valtion varoilla tapahtuvassa liikuntapaikkarakentamisessa. Tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist sitoutui kutsumaan urheilujärjestöjen johtoa mukaan pyöreän pöydän keskusteluun seksuaalisesta häirinnästä ja siihen puuttumisesta yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen kanssa.

Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar nosti esiin kuntien roolin seurojen kanssa tehtävän yhteistyön suhteen. Helsinki on muun muassa alkanut kerätä sukupuolittaisia kävijätietoja liikuntapaikoilta ja järjestää jatkossa esimerkiksi omia uintivuoroja naisille. ”Seuraava tavoite on pohtia, miten eritaustaisten tyttöjen osallistumista seuratoiminnassa voidaan vahvistaa”, Razmyar kertoi.

Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Euroopan Olympiakomiteoiden EU-toimiston varajohtaja Heidi Pekkola välitti terveiset Brysselistä videotervehdyksen muodossa. Pekkola kertoi Kansainvälisen Olympiakomitean sekä EU:n toimenpiteistä ja suosituksista tasa-arvon edistämiseksi urheilussa ja johtajuudessa. EU:n tavoitteita urheilujärjestöjen hallituspaikkojen tasa-arvoisuudesta ei ole saavutettu. Tasa-arvoa kuitenkin edistetään aktiivisesti, ja Tokion suunnitellut kesäolympialaiset ovat ensimmäiset, joissa naisia on lähes puolet urheilijoista.

Ensimmäisessä paneelikeskustelussa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo, Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen sekä Yle Urheilun uutispäällikkö Joose Palonen keskustelivat urheilun tasa-arvotilanteesta. Biaudet korosti tasa-arvo-osaamisen tärkeyttä johtajuudessa, sekä median vastuuta tilanteeseen puuttumisessa. Palonen niin ikään huomautti, kuinka median rooli on avainasemassa naisten urheilun näkyvyyden tasa-arvoistamisessa. Globaalisti naisten urheilun näkyvyys mediassa on vain neljä prosenttia. Rahkamo painotti, että sukupuolten huomiointi ei yksin riitä, vaan päätöksentekoa on moninaistettava ja huomioitava muutkin marginalisoivat tekijät. Juntunen korosti urheilun mahdollisuutta muuttaa yhteiskuntaa ja tarvetta ymmärtää, että muutokseen tarvitaan kaikkia – ei pelkästään naisia. Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki kertoi videon kautta liittonsa tasa-arvotyöstä ja kannusti pitkäjänteisyyteen tasa-arvon edistämisessä.

Kuntien jakamilla liikunta-avustuksilla on suuri rooli käytännön tasa-arvon toteutumisessa. Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet nosti esimerkkinä Ruotsin Jönköpingin kaupungin, jossa kaupungin liikunta-avustuksista lähes 90 prosenttia meni poikien jalkapallolle. Tilanteeseen puututtiin, ja vuoden jälkeen avustukset jakautuivat tasa-arvoisesti. Naisjärjestöjen Keskusliiton 10 tasa-arvoa kuntiin -kuntavaalikampanjakannustaa kuntavaaliehdokkaita sitoutumaan tasa-arvotekoihin, ja yksi teoista haastaa valtuutetut urheilun tilojen ja avustusten tasa-arvoiseen jakoon kunnissa.

NJKL:n puheenjohtaja Eva Biaudet.

Seminaarissa nostettiin esiin myös edistysaskeleita. Yle Urheilun päätös tuottaa naisten jalkapallon naisten MM-kisat 2019 samalla tasolla kuin miesten nosti naisurheilun näkyvyyttä. Kisat olivat globaalisti katsotuimmat. MM-kisat olivat katsotuimmat naisten MM-kisat myös kotimaassa. Suomen Ampumahiihtoliitto tarjoaa ilmaisia koulutuksia naisille ja perusti tasa-arvon toteutumista tutkivan työryhmän. Suomen Palloliiton solmimassa uudessa sopimuksessa naisten maajoukkueella on samat ehdot kuin miehillä.

Tilaisuuden toisessa paneelikeskustelussa ääneen pääsivät Eurooppalaiset urheilujärjestöt ENGSO:n kunniapuheenjohtaja Birgitta Kervinen, Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula, Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuksien asiantuntija Mina Mojtahedi, Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sekä Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

Paneelikeskustelussa Riikka Smolander-Slotte, Ihmisoikeusliiton asiantuntija Mina Mojtahedi ja Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula.

Jokainen panelisti sitoutui myös tasa-arvotekoon. Kervinen lupasi jatkaa nuorten tukemista kasvussa johtamiseen ja kansainvälistä vaikuttamista. Vikkula sitoutui tuomaan vaikuttavuutta toimintaan alueellisesti voimistelun edunvalvonnassa. Casagrande julkisti tyttöjen urheilutoiminnan kehityspäällikön paikan avaamisen Palloliitossa, ja korosti esikuvien merkitystä tasa-arvotyössä. Nummela puolestaan lupasi henkilökohtaisesti ottaa suurempaa roolia Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossa ja varmistaa, että liiton taloudellinen tuki kohtelee miehiä ja naisia tasavertaisesti. Mina Mojtahedi lupasi jatkaa työtä sukupuolten tasa-arvon eteen ihmisoikeutena, johon liittyy velvoitteita, sekä sukupuolen moninaisuutta.

Lue tiedote tilaisuudesta täältä.

Katso kaikki kuvat tilaisuudesta täältä.

Helsinki-kanavalla streamattu webinaari keräsi yli 250 katsojaa. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa täältä.

Kuvat: Paula Ojansuu

Jaa somessa: