Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto nostaa tasa-arvon näkyvyyttä uudella kansainvälisellä tasa-arvopalkinnolla

Valtioneuvosto on perustanut keväällä 2017 kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Sillä halutaan edistää sukupuolten tasa-arvoa eri puolilla maailmaa ja tukea kansainvälistä tasa-arvokeskustelua.

Palkinnon julkisti pääministeri Juha Sipilä Suuressa tasa-arvon juhlassa kansainvälisenä naisten päivänä Tampereella, missä myös 100 tasa-arvotekoa esiintyi.

”Sukupuolten tasa-arvo on yksi suomalaisen yhteiskunnan kulmakivistä. Se on kuitenkin myös yksi globaalin kehityksen kulmakivistä. Liian moni tyttö ei tänä päivänäkään pääse kouluun. Liian moni nainen ei pysty saamaan ääntään kuuluville yhteiskunnassa. Liian harva nainen saa itse päättää, mitä hän elämällään ja omalla kehollaan tekee”, Sipilä sanoi.

”Juuri nyt kansainvälinen sukupuolten tasa-arvoa koskeva keskustelu tarvitsee kipeästi puolustajia ja tukijoita. Siksi Suomi on päättänyt olla jälleen yhdessä tasa-arvoasiassa maailman ensimmäinen. Julistamme tänään perustetuksi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, joka tullaan myöntämään kansainvälisesti tunnetulle sukupuolten tasa-arvon puolustajalle. Suomi 100 -juhlavuoden hengessä palkinnon pohja luodaan Yhdessä – uskomme joukkoistamisen voimaan ja vastaanotamme mielellämme ehdotuksia tämän ensimmäisen palkinnon saajaksi”, pääministeri jatkoi.

Samassa tilaisuudessa Sipilä vastaanotti myös haasteen osallistua 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen.

”Työtä sukupuolten tasa-arvon puolesta täytyy tehdä väsymättömästi. Eikä riitä, että naiset itse tekevät tätä työtä – vähintään yhtä tärkeää on, että myös me miehet olemme tässä täysillä mukana”, Sipilä muistutti.

Tasa-arvopalkinnon voi saada henkilö tai toimija, jonka katsotaan edistäneen sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla.

Palkinto tullaan jakamaan joka toinen vuosi. Palkinnon suuruus on tänä vuonna 150 000 euroa. Palkittava ei saa summaa omaan käyttöönsä, vaan hän saa nimetä sen naisten asemaa vahvistavan avustuskohteen, johon raha ohjataan.

Yleisöllä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on mahdollisuus jättää ehdotuksia palkinnon saajasta 31.5.2017 asti osoitteessa http://genderequalityprize.fi

Lue lisää Teot-sivultamme!

Lisätietoja palkinnosta myös: http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomi-nostaa-tasa-arvokysymykset-esiin-kansainvalisella-tasa-arvopalkinnolla

 Pääministeri Sipilän puhe palkinnon julkistamistilaisuudessa, Suuressa tasa-arvon juhlassa 8.3.2017: http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/paaministeri-sipilan-puhe-suuressa-tasa-arvojuhlassa-tampereella

Jaa somessa: