Hyppää sisältöön

Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hanke kannustaa maahanmuuttajavanhempia koulutukseen ja työmarkkinoille

Vantaan osaamiskeskus yhdessä Careerian ja Vantaan perusopetuksen kanssa toteuttavat Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hanketta, jolle myönnettiin kesällä 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta. Hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajavanhempien kotoutuminen ja sopivan opinto- tai urapolun löytäminen.

Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hankkeen kohderyhmänä on maahanmuuttajavanhemmat, joiden suomen kielen taito on vielä heikko, ja joilla ei välttämättä ole aiempaa koulutustaustaa.

”Kohderyhmänä ovat vantaalaiset maahanmuuttajavanhemmat, erityisesti pitkään kotona olleet kotiäidit” projektipäällikkö Bahar Mozaffari kertoo. ”Turvallisessa ja motivoivassa kouluympäristössä heille tarjotaan mahdollisuus kielitaidon vahvistamiseen ja oman osaamisen tunnistamiseen. Näin edistämme heidän kotoutumistaan ja työllistymistään ja teemme työmarkkinoista tasa-arvoisempia.”

Maahanmuuttajanaisten työllistyminen on heikompaa kaikilla koulutusasteilla verrattuna sekä maahanmuuttajamiehiin että Suomessa syntyneisiin. Hanke pureutuu tähän tasa-arvo-ongelmaan, ja etsii siihen uudenlaisia ratkaisuja.

Opiskelujakson jälkeen hankkeeseen osallistuvat siirtyvät työkokeiluun, joka kestää yhdestä kolmeen kuukautta. Työkokeilun jälkeen vanhemmat pääsevät harjoittelemaan työnhakutaitojaan, tunnistamaan ja sanoittamaan osaamistaan sekä hyödyntämään muita Vantaan osaamiskeskuksen palveluita.

Vanhemmat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä omaohjaajan kanssa. Toiminnan tavoitteena on valmistella jatkosuunnitelma, joka tähtää työ- tai opiskelupaikkaan. Mieluisan paikan löydyttyä omaohjaaja on edelleen tukena vanhempien uudessa elämänvaiheessa.

 

Kuva: Careeria

Jaa somessa: