Hyppää sisältöön

”Voin sanoa käsi sydämellä, että ihmiset olivat tosi innostuneita”

Kun Helsingin yliopistolla järjestettiin viime syksynä ensimmäinen ennakkoasenteiden merkitystä omassa työssä ja esimerkiksi rekrytoinneissa käsittelevä BIAS-koulutustilaisuus, oli yliopiston henkilöstöasiantuntijalla Timo Valtosella hymy herkässä: osallistujalista täyttyi ennätystahtiin.

”Huomasimme, että aihe kiinnosti. Tilaisuutta ei tarvinnut hirveästi markkinoida”, myös yliopiston tasa-arvovastaavana toimiva Valtonen kertoo.

Ensimmäisessä koulutuksessa oppia sai kaikkiaan 41 yliopiston henkilökunnan jäsentä. Joukko koostui pääosin henkilöstö- ja opiskelijapalveluiden asiantuntijoista. Koulutukseen kuului esimerkiksi ennakkotehtäviä sekä toiminnallinen etuoikeuskävely, jossa pohditaan erilaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia ja edetä yhteiskunnassa.

”Voin käsi sydämellä sanoa, että ihmiset olivat tosi innostuneita”, Valtonen kehuu.

Lupaavan alun myötä koulutuksia on tarkoitus jatkaa kevään mittaan ja tarjota erityisesti tutkijoille ja opettajille sekä myös opiskelijoille.

Helsingin yliopisto kuuluu Euroopan tutkimusyliopistojen liittoon LERU:un. LERU:n Gender-työryhmässä mietitään vuonna 2019 vielä lisää sitä, miten tiedostamattomat ennakkoasenteet voitaisiin tuoda jäsenyliopistojen tietoisuuteen koulutuksen kautta.

Ennakkoasenteiden tiedostaminen tasa-arvotyön painopistealueena

Omien ennakkoasenteiden tiedostaminen esimerkiksi rekrytointitilanteissa on yksi Helsingin yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoiminnan näkyvimpiä asioita kuluvan vuoden aikana.

Valtosen mukaan ennakkoasenteet eivät ole erityinen ongelma yliopistolla, mutta asiasta on syytä herätellä aika ajoin itse kutakin.

”Se kuuluu ihmisenä olemiseen, että vaikka kuinka ajattelisi olevansa tietoinen asioista, niin tilanne voi silti yllättää.”

Muita ajankohtaisia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita ovat muun muassa tiedottamiseen panostaminen, yhteistyön tiivistäminen yksiköiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- tai hyvinvointiryhmien kanssa sekä sukupuolen moninaisuuden entistä parempi huomioiminen.

”Sukupuolen moninaisuus on asia, johon täytyisi oikein kunnolla vielä paneutua ja edistää sitä. Esimerkiksi työhyvinvointikyselyssä sukupuolen moninaisuus on jo otettu huomioon. On toki myös asioita, joihin yliopisto ei pysty suoraan vaikuttamaan. Esimerkiksi palkanmaksuun liittyvät taustatiedot tulevat suoraan verottajalta,” Valtonen toteaa.

Muita yliopistoyhteisössä puhuttaneita asioita ovat olleet viime aikoina erityisesti opintojen erityisjärjestelyihin, kuten esteettömyyteen ja saavutettavuuteen, liittyvät kysymykset. Ne koskevat esimerkiksi tiloja ja tietojärjestelmiä.

”Kun hankitaan esimerkiksi uutta järjestelmää, on hyvä, että saavutettavuus huomioidaan heti alussa. Opiskelijat ovat olleet aktiivisia nostamaan näitä asioita esiin,” Valtonen kehuu.

Hän toteaa, että yliopiston kansainvälistyessä myös kielikysymykseen törmää yhä useammin. Tätä varten yliopistolla pyöri vuonna 2018 Rennosti kolmella kielellä -kampanja, jonka tarkoitus oli kannustaa ihmisiä eri kielten käyttämiseen. Kampanja jatkuu keväällä 2019.

”Turhankin tarkkaan sitä kieliasiaa välillä mietitään, kun voitaisiin rennosti vaihtaa välillä esimerkiksi suomesta ruotsiin ja opetella yhdessä.”

Helsingin yliopiston tasa-arvoteko osana 100 tasa-arvotekoa -hanketta oli tasa-arvoaiheisten videoiden kuvaaminen ja tallentaminen nettiin. Tallenteita on tarkoitus tehdä myös tulevista tasa-arvoaiheisista tilaisuuksista.

Johdon sitoutumisella merkittävä rooli

Yliopistoväen halu sitoutua tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen saa Valtoselta kiitosta. Rehtoraatin tuki asioille on ollut erittäin tärkeää, ja moni yksikkö on perustanut itsenäisesti ja vapaaehtoisesti oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmän.

Pientä päänvaivaa aiheuttaa toisaalta se, miten entistä laajemman joukon saisi mukaan tasa-arvotyöhön ruohonjuuritasolla. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kun muodostuvat myös arjen pienistä käytännöistä.

”On tietysti haaste, kun kaikilla on paljon asioita. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan homma on kuitenkin tehdä töitä asian eteen aina vain. Emme tyydy siihen, että asiathan ovat jo ihan hyvin”, Valtonen toteaa.

Jaa somessa: