Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisesti säveltäen purkaa säveltämiseen liittyviä stereotypioita

Säveltäminen on musiikin ammattikentällä poikkeuksellisen miesvaltainen ala. Esimerkiksi Suomen Säveltäjät ry:n jäsenistä vain 10 prosenttia on naisia. Nuorten toiveammatit eriytyvät sukupuolen mukaan muiden ammattien tapaan myös säveltaiteessa, ja sukupuolten välinen epätasapaino on nähtävissä myös säveltämisen ylimmässä koulutuksessa. Tässä esimerkkejä siitä, mihin tuorein tasa-arvoteko, tutkimus- ja kehittämishanke Yhdenvertaisesti säveltäen, pyrkii tuomaan muutosta.

Hankkeessa tehdään tutkimusta ja tutkimukseen perustuvaa kehittämistyötä, joka kohdistuu säveltämisen alan koulutukseen ja pedagogisiin käytäntöihin. Lisäksi hankkeessa tarjotaan säveltämisen opetusta ja mentorointia 15–20-vuotiaille tytöille, naisille, transihmisille ja muunsukupuolisille. Hankkeen tavoite on lieventää säveltämisen alan segregaatiota ja purkaa säveltämiseen liittyviä stereotypioita.

Hanke myös lisää sukupuolitietoisuutta ja purkaa ennakkoluuloja nostamalla monipuolisesti esiin suomalaisia säveltäjiä ja heidän ammatillisia elämänkulkujaan tutkimuksen ja journalismin keinoin.

Hankkeen toteuttaa Yhdenvertaisesti säveltäen -työryhmä, johon kuuluu säveltämisen ja säveltämisen pedagogiikan asiantuntijoita. Lisäksi mukana on laaja yhteistyökumppaniverkosto. Hanke on osa Taideyliopiston taidekasvatuksen tutkimuskeskuksessa (CERADA) tehtävää tutkimusta.

Jaa somessa: